Μαθήματα

Θεματική ενότητα 1 (Module 1). Θεμελιώδεις μουσικολογικές γνώσεις. Ιστορία, Αισθητική, Ερμηνεία

1.1 Γνώσεις ρεπερτορίου και Ιστορίας Μουσικής Ι

Το μάθημα στοχεύει στην πρόσκτηση ή/και επικαιροποίηση θεμελιωδών μουσικολογικών γνώσεων σχετικών με την ιστορία, αισθητική και ερμηνεία της μουσικής. Το πρώτο αυτό μάθημα της σειράς αφορά στην όπερα και το μουσικό θέατρο, με ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό ρεπερτόριο.

1.2 Γνώσεις ρεπερτορίου και Ιστορίας Μουσικής ΙΙ

Η στόχευση του μαθήματος αφορά στην πρόσκτηση ή/και επικαιροποίηση θεμελιωδών μουσικολογικών γνώσεων σχετικών με την ιστορία, αισθητική και ερμηνεία της μουσικής. Το δεύτερο αυτό μάθημα της σειράς αφορά στη συμφωνική μουσική, τη σολιστική μουσική και τη μουσική δωματίου, με ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό ρεπερτόριο.

1.3  Ύφος και αισθητική εποχών

Το μάθημα επικεντρώνεται στην ιστορία της ερμηνείας, καθώς και σε ερμηνευτικά προβλήματα και ζητήματα. Εξετάζει επίσης τις τάσεις της αισθητικής και της ερμηνείας.

1.4. Ψηφιακές μέθοδοι στην πολιτιστική διαχείριση

Το μάθημα παρέχει σημαντικά εφόδια που θα επιτρέψουν στους φοιτητές να κινηθούν με επάρκεια στο ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο της μουσικής βιομηχανίας. Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενότητες όπως ο προγραμματισμός με Python, η εξόρυξη δεδομένων από το διαδίκτυο, η οικονομία των API (Application Programming Interface), η οπτικοποίηση δεδομένων και η ποσοτική έρευνα στο πλαίσιο του μουσικού πολιτισμού. Στόχος είναι να κατανοήσουν οι σπουδαστές πώς μπορούν να αξιοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία για την ανάλυση και ερμηνεία μεγάλων δεδομένων, επιτρέποντας έτσι τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων στον τομέα της μουσικής διαχείρισης.

Θεματική ενότητα 2 (Module 2). Εξωστρέφεια, επικοινωνία

2.1 Εξωστρέφεια-επικοινωνία Ι: στρατηγικές πολιτιστικής και επικοινωνιακής διαχείρισης και ανάπτυξης κοινού

Η ευρύτερη εξωστρέφεια των πολιτιστικών φορέων αποτελεί τη θεματική του μαθήματος. Στο πλαίσιο της στροφής εστίασης των οργανισμών προς την κοινωνία, μελετώνται  ο αντίστοιχος επιχειρησιακός σχεδιασμός, οι κατηγορίες  ακροατών και θεατών, καθώς και οι έρευνες κοινού. Εξειδικευμένα ζητήματα μελέτης αποτελούν η ψυχολογία των ακροατών και οι παράγοντες και τα επίπεδα πρόσληψης της μουσικής. Στο ίδιο πλαίσιο τέλος, εξετάζονται τα χαρακτηριστικά αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

2.2 Εξωστρέφεια-επικοινωνία ΙΙ: επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις 

Στο πλαίσιο του μαθήματος μελετώνται τα χαρακτηριστικά και οι παράγοντες των μέσων επικοινωνιακής διαχείρισης: δημόσιες σχέσεις, προβολή, διαφήμιση, κοινωνικά δίκτυα, γραφιστική, αφίσες, συνεντεύξεις, βίντεο και ραδιοφωνικά σποτ. Εξετάζεται επίσης ο ρόλος της μουσικοκριτικής. Επιπλέον ζητήματα που αναπτύσσονται είναι το μουσικό ραδιόφωνο, η τηλεόραση και τα πολυμέσα.

2.3 Εξωστρέφεια – επικοινωνία ΙΙΙ: ελληνική και διεθνής πραγματικότητα και πολιτιστικοί φορείς

Η φυσιογνωμία των πολιτιστικών φορέων, η διεθνής πραγματικότητα και οι  διεθνείς τάσεις αποτελούν την ευρύτερη θεματική του μαθήματος. Ειδικότερα εξετάζονται οι ελληνικοί πολιτιστικοί φορείς και φεστιβάλ. Ζητήματα μελετώνται επίσης ως προς το ελληνικό ρεπερτόριο, καθώς και την προβολή της ελληνικής παραγωγής διεθνώς. 

Θεματική ενότητα 3 (Module 3). Διοίκηση, Λειτουργία Πολιτιστικών φορέων

3.1 Διοίκηση και λειτουργία πολιτιστικών φορέων Ι: διοίκηση, παραγωγή και διαχείριση αρχείων και βιβλιοθηκών 

Στο μάθημα αυτό εξετάζονται οι υπηρεσίες διοίκησης, παραγωγής και διαχείρισης αρχείων και βιβλιοθηκών, που σχετίζονται ειδικότερα με τη μουσική πολιτιστική κληρονομιά.  

3.2  Διοίκηση και λειτουργία πολιτιστικών φορέων ΙΙ: διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και θέματα δικαίου και νομοθεσίας

Το μάθημα διαρθρώνεται σε δύο διακριτές ενότητες. Αφενός επικεντρώνεται σε θέματα συνεργασίας ατόμων και φορέων στον χώρο του πολιτισμού, καθώς και ευρύτερης διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο ενός φορέα ή μιας καλλιτεχνικής παραγωγής. Εξετάζονται επίσης επιμέρους ζητήματα, όπως η επιλογή προσωπικού και το casting (επιλογή καλλιτεχνών παραγωγής). Αφετέρου, στο μάθημα εξετάζονται θέματα διοικητικού, εργατικού, ενοχικού δικαίου, καθώς και δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας.

3.3 Διοίκηση και λειτουργία πολιτιστικών φορέων ΙΙΙ: οργάνωση παραγωγής

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η εξοικείωση με τους τρόπους λειτουργίας των γραφείων παραγωγής εκδηλώσεων, και των καλλιτεχνικών γραφείων, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτιστικής διαχείρισης. Εξετάζονται επίσης οικονομικά ζητήματα, χορηγίες, καθώς και σχέσεις με τις εποπτεύουσες αρχές.

Πρακτική άσκηση Ι, Πρακτική άσκηση ΙΙ  (σε πολιτιστικό φορέα)

Πρόκειται για (άμισθη) περιορισμένου ωραρίου απασχόληση (έως 8 ώρες την εβδομάδα) σε μουσικό φορέα, προκειμένου να αποκτηθεί επαγγελματική εμπειρία αντίστοιχη των ζητημάτων που πραγματεύονται τα μαθήματα του ΠΜΣ.

Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ)

Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας περιλαμβάνει τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και  τη διατύπωση των συνακόλουθων ερευνητικών ερωτημάτων του προτεινόμενου θέματος, την παρουσίαση της μεθοδολογίας, την έκθεση των δεδομένων και την ανάλυσή τους, καθώς και τα τελικά συμπεράσματα. Κάθε φοιτητής/τρια σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή καλείται να ολοκληρώσει τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας και να την υποστηρίξει, όπως αναλυτικά παρουσιάζεται στο άρθρο 6.8 του παρόντος κανονισμού. Η διπλωματική εργασία εκπονείται στην ελληνική γλώσσα ή, κατόπιν ειδικής αδείας της συντονιστικής επιτροπής, σε μία από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά).